Świetna kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród szerokich możliwości, które proponuje kuchnia z Europy warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie smaki

Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.

Popularne włoskie potrawy

Pasty to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. nowa restauracja włoska w Krakowie Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, minestrone oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film