Podwaliną kulinariów są smaki. Jakie smaki nam akompaniują? W szczególe kwaśny, słony, słodki i gorzki. Na pewno gwarantem odpowiedniego smaku jest chętka na niego. W pewnych momentach jesteśmy znacznie bardziej chętni zjadać słodkie dania, innym wraz preferujemy kwaśne. Podobno wszystko uzależnione jest od organizmu. Z pewnością każdy z nas ma inne smaki względem przygotowywanych przez siebie dań. Wolno używać odpowiednie przepisy kulinarne takie jak potrawy zawarte w globalnej rangi książkach kucharskich polecanych przez bardzo dobrych kucharzy. W jaki sposób najbardziej można też uwzględnić zaledwie własne doświadczenia kulinarne, lub ewentualnie smaki zapamiętane z dziecięctwa. One też mogą odgrywać istotną rolę w kucharskim hobby. Smaki nieraz się zmieniają. Szczególności kobiety w ciąży mają różne zachcianki wobec smaków. Wzburzają słodkie z kwaśnym, zjadając kapustę ukiszoną oraz czekoladę czy inne kompendia smakowe. Tak można również łączyć własne smaki.
Tomek Lach
Oczywiście w pewnych momentach nie mamy ochoty na dziwne połączenia, skutkiem tego uwzględniamy wyłącznie jeden typ smaku potrawy. Wielokrotnie zastanawiamy się nad przygotowaniem posiłków. Twierdzimy, że najważniejszą kwestią jest ochota i wykorzystanie składników, które powinny być raczej najlepszej, jakości. Wbrew pozorom to właśnie sam fakt przygotowania takich potraw koncentruje się na wpływ na atuty smakowe i aromatyczne. To klarowne. Jeżeli przypalimy ciasto, nie będzie ono tak smakowało, jak to, kiedy je przypilnujemy. Ewidentnie wykorzystanie artykułów pod względem, jakości, jak najlepszych będzie niezmiernie istotne.