Każda kuchnia cechuje się własnymi tradycjami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (jakie są wybitnie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to jedynie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże po raz kolejny na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak właściwie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film